Evenimente [30 septembrie 2015] <<<
,,Apără-ţi dreptul la informaţie” - masa rotundă cu studenţii de la Facultatea de Filologie
Centrul de Documentare a ONU din cadrul Bibliotecii Ştiinţifice împreună cu Facultatea de Filologie, specialitatea Jurnailism, anul I şi II, au organizat o masa rotudă ,,Apără-ţi dreptul la informaţie”. Studenţii, profesorii, bibliotecarii au discutat legea privind accesul la informaţie. Discuţiile s-au axat pe analize privind utilizarea acestei legi, în ce caz jurnaliştii se adreasează justiţiei pentru creşterea calităţii guvernării, administraţiilor publice locale. Studentul Liubomir Guţu a efectuat o analiză privind numărul de cazuri în care jurnaliştii pot să se adreseze justiţiei pentru valorificarea celor două drepturi consacrate prin Constituţia şi legile Republicii Moldova, articolul 10 din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului. Pregătirea studenţilor a fost coordonată de Valentina Enciu, con. univ. dr în filologie, Adela Novac, dr. în filologie.
În cadrul evenimentului au fost prezentate expoziţiile tradiţionale, on-line: Dreptul la informare o are orice persoană, Resurse electronice privind Dreptul de A Şti. Bibliotecarele Olga Dascal şi Valentina Topalo au prezentat documente din colecţia Bibliotecii Ştiinţifice/Centrului de Documentare ONU ce ţin de legislaţia în vigoare, implementarea acestei legi, evaluări, ghiduri, care au avut în vedere inclusiv disponibilitatea cetăţenilor de a cere şi obţine informaţii de interes public şi de a participa la luarea de decizii.
În cadrul Zilelelor Dreptului de a Şti, în Centrul Cultura Informaţiei a Bibliotecii Ştiinţifice s-a vorbit despre drepturile şi modalităţile de solicitare a informaţiilor oficiale, căile de adresare in instanţa de judecată, despre dreptul la informaţie şi la libera exprimare prin valorificarea instrumentelor mediului informaţional: website-ului Bibliotecii Ştiinţifice, bazelor de date internaţionale abonate, bazelor de date in perioada de testare.