Training-ul Modulul-Pilot nr. 8

 

Evenimente [10 februarie 2017] <<<


Training-ul Modulul-Pilot nr. 8 ,,Politica de Dezvoltarea a Colecţiilor de bibliotecă” în cadrul Programului Erasmus + Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior

La 10 februarie 2017, în incinta Bibliotecii Ştiinţifice USARB, a avut loc Training-ul Modulul - Pilot nr. 8 ,,Politica de Dezvoltarea a Colecţiilor de bibliotecă” în cadrul Programului Erasmus+ Consolidarea capacităților în domeniul învățământului superior „Servicii de suport pentru rețeaua de biblioteci: modernizarea bibliotecilor în Armenia, Moldova şi Belarus prin dezvoltarea personalului bibliotecar şi reformarea bibliotecilor (LNSS) ".
În cadrul vizitei de lucru la Universitatea din Bălţi, experţii europeni, Angela REPANOVICI, dr.ing., prof. univ., Universitatea „Transilvania”, Braşov, România, Dr. Manolis KOUKOURAKIS, Director al Bibliotecii Universității din Creta, Grecia, au avut o întrevedere cu Ion GAGIM, Rectorul USARB şi reprezentanţii Bibliotecii Ştiinţifice.
În Mesajul de salut, Dr. ing. Angela REPANOVICI (Universitatea Transilvania din Brașov, România) şi Dr. Manolis KOUKOURAKIS (Universitatea din Creta, Grecia) au prezentat obiectivele monitorizării programului în Republica Moldova, menţionând că sunt pentru prima dată la Bălţi. Cu această ocazie oaspeții au exprimat satisfacţia de a se întâlni cu colegii din R. Moldova. Ei au apreciat rolul Bibliotecii Ştiinţifice în campusul universitar, prezenţa importantă în inima acestui spaţiu, dorindu-le bibliotecarilor să se simtă fericiţi şi plini de speranţe în continuitatea profesiei de bibliotecar.
La training au participat 21 de colaboratori ai Bibliotecii universitare. Trainingul a fost moderat de Elena HARCONIŢA, Directoarea Bibliotecii Ştiinţifice. Programul Trainingului a cuprins prezentările a trei formatori:

Politica de Dezvoltare a Colecţiilor de bibliotecă este cea mai importantă politică care asigură realizarea celei mai valoroase sarcini bibliotecare: selecţia şi achiziţia, dezvoltarea colecţiilor și asigurarea accesului la resursele informaționale pentru toate categoriile de utilizatori reali şi potenţiali.
Prezentările au fost susţiniute de implicaţiile participanţilor privind consolidarea informaţiilor şi cunoştinţelor acumulate referitoare la : termeni şi definiţii, standarde şi principii, politici de dezvoltare a colecţiilor, precum şi utilizarea de către bibliotecari a chestionarului electronic pe Survey Monkey.
În final, participanţii au completat Formularul de Evaluare a Modulului Politica de Dezvoltare a Colecţiilor de bibliotecă, acordând un punctaj maximal prezentărilor consistente, explicaţiilor clare a subiectului, stimulării interesului faţă de această temă, relaţionării excelente a formatorilor cu participanţii trainingului, etc.
Cîteva spicuiri din Chestionarele de evaluare ale participanţilor: trainingul a avut un conţinut consistent, foarte actual în condiţia limitelor bugetare; bine pregătit, captivant şi atractiv; o instruire foarte utilă, comprehensivă, o temă absolut necesară şi la zi pentru dezvoltarea şi menţinerea bibliotecilor; un model de prezentare, subiectele au fost explicate cu un înalt profesionalism; formatorii - corecţi şi expliciţi, au captat audienţii pentru o receptare exhaustivă a conţinutului; prezentarea formatorilor a fost excelentă, ţinuta clasică, limbajul profesional şi corect, ambianţa plăcută sprijinită de tehnica modernă; de mare folos au fost sarcinile şi discuţiile în grup; deosebit de importantă este noua modalitate de chestionare on-line a utilizatorilor prin Survey Monkey; mulţumim foarte mult.
Expertul internaţional Dr. Angela REPANOVICI a înmânat Certificatele de participare. Trainingul va continua în luna martie.