Evenimente [21 septembrie 2016] <<<
Un pios omagiu din partea bibliotecarilor universitari bălţeni
Cartea de vizită a Universităţii de Stat „Alecu Russo” din Bălţi s-a completat cu o nouă biobibliografie, dedicată Profesorului Gheorghe Baciu, care la 2 octombrie 2016 împlineşte 80 de ani. Cu acest prilej bibliotecarii universităţii bălţene, în colaborare cu prietenii, discipolii, rudele, cu intelectualii care cunosc această personalitate notorie a Republicii Moldova prin prezentul volum îi aduc un pios omagiu.
Profesorul Gheorghe Baciu s-a născul la Bălţi, a învăţat la Şcoala de Felceri şi Moaşe din Bălţi, a absolvit Institutul de Medicină, a susţinut teza de doctor în ştiinţe medicale (1967), iar în anul 1983 a devenit Doctor Habilitat în ştiinţe medicale. Asistentul universitar de la catedra de Medicină legală a ajuns Director al Centrului de Medicină Legală, expert medico-legal principal al Ministerului Sănătăţii, membru al Academiei Balcanice de Medicină legală, Preşedinte al Societăţii Ştiinţifice a Medicilor Legişti din RM, Profesor la catedra de Medicină legală a USMF „Nicolae Testemiţanu” şi Profesor asociat la mai multe instituţii superioare de învăţămînt, inclusiv, la Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălţi.
Decorat cu Medalia Academiei de Ştiinţe a Moldovei „Nicolae Milescu Spătarul", Ordinul „Gloria Muncii", Medalia „Veteran al muncii", Diploma de Gradul Întîi a Guvernului Republicii Moldova şi multe alte Diplome şi Premii ale Guvernului, Ministerului Sănătăţii din Republica Moldova, Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Universităţii de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu", Gheorghe Baciu este şi Laureat al Festivalului Internaţional al Cărţii (Biblioteca Naţională, 2014), şi deţinător al Premiului pentru publicistică (2014) al săptămânalului Literatura şi Arta.
„Valoarea de excepţie a rezultatelor activităţii sale profesionale, contribuţia decisivă la educarea şi instruirea a zeci de generaţii de medici, implicarea plenară în viaţa publică - toate acestea constituie o motivaţie solidă de a-l califica pe domnul Profesor Gheorghe BACIU drept un adevărat om al Cetăţii", susţine Domnul Oleg LOZAN, dr. hab. şt. med., profesor universitar, prorector USMF „Nicolae Testemiţanu".
Capitolul de Bibliografie al lucrării înregistrează peste 600 de lucrări: 30 de monografii, manuale, cursuri didactice, 40 de lucrări cu caracter socio-juridic, 12 brevete de invenţii aranjate în ordine cronologică, iar în cadrul anului - în ordine alfabetică. Indicele de nume şi de titluri înlesnesc utilizarea acestei lucrări, care vădeşte un ataşament deosebit faţă de profesie şi faţă de ţară.
Echipa redacţională aduce sincere mulţumiri Domnului Profesor Gheorghe Baciu pentru încredere şi preţioasele materiale pe care ni le-a oferit cu discernămînt. Mulţimirile noastre se îndreaptă, de asemenea, către toţi cei care ne-au susţinut în elaborarea acestui volum.