Donaţie de carte

 

Evenimente [11 mai 2016] <<<

Donaţie de carte

George Dumitriu, conferenţiar universitar, doctor, dirijor de cor, a donat BŞ USARB cartea „Cântul liturgic ortodox în creaţia corală a compozitorilor români”, Iaşi, Editura Artes, 2013. Studiul demonstrează bogăţia, frumuseţea şi viabilitatea repertoriului coral psaltic trecut în uitare, care se cuvine reintrodus în repertoriul coral al formaţiilor de biserică şi nu doar.


Biblioteca Ştiinţifică USARB a primit în dar 2 titluri de cărţi din domeniul muzicii de la compozitorul, dirijorul Teodor Zgureanu: „Simfonia copiilor : Ecouri dacice”, Chişinău : Pontos, 2015, dedicată copiilor de diferite vârste, formaţiilor corale de excepţie, care promovează arta corală naţională la diverse manifestări internaţionale; şi „Proorocul David”, Chişinău : Pontos, 2015, care este o realizare importantă în genul muzicii vocal-simfonice din Republica Moldova.


Colecţia Bibliotecii Ştiinţifice USARB a fost completată de dr., conferenţiarul universitar Vitalie Rusu de la Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale cu 2 lucrări în 3 exemplare din domeniul dreptului: „Sugestii privind activitatea avocaţilor pe cauzele penale şi civile cu implicarea persoanelor cu dizabilităţi mentale”, Chişinău, 2015, studiul are ca obiect de referinţă elaborarea unor recomandări privind acordarea asistenţei juridice persoanelor cu dizabilităţi mentale în domeniul cauzelor civile şi penale cu implicarea acestor persoane, în scopul de a asigura o prestaţie calitativă în apărarea drepturilor şi intereselor lor; „Ghid în domeniul nediscriminării : Pentru practicieni”, Chişinău, 2016, fiind destinată juriştilor şi apărătorilor drepturilor omului, precum şi persoanelor interesate de promovarea egalităţii şi nediscriminării dintr-o perspectivă juridică.


Eugen Grădinaru, student, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Sociale, a donat Bibliotecii Ştiinţifice USARB 9 titluri de cărţi în 9 exemplare din domeniile : Istorie, Drept, Literatură.


Biblioteca Ştiinţifică USARB a primit în dar de la Angela Paveliuc-Olariu, unul dintre cei mai buni specialişti în etnografie şi etnologie din ţară, 4 titluri de cărţi în 4 exemplare: „Simbolismul crucii în satul tradiţional românesc", Iaşi, 2015; „Arta populară din zona Botoşanilor. Ceramica populară", Iaşi, 1981; „Mihail Sadoveanu, vocaţie de etnograf", Iaşi, 2014; „Mobilierul tradiţional din Moldova", Botoşani, 2007. Autoarea şi-a dedicat toată viaţa pentru a redescoperi universul satului românesc, cu tot cu tradiţii, cîntece, costume şi obiecte de mobilier, asumîndu-şi această obligaţie spirituală, pentru a nu da uitării datinele străvechi.

Virgil Mândâcanu, doctor habilitat în ştiinţe pedagogice, profesor universitar, a donat Bibliotecii Ştiinţifice USARB două exemplare ale cărţii „Arta de a deveni şi a fi pedagog", Chişinău : Pontos,2016. Această carte se referă la întregul spaţiu pedagogic al dezvoltării profesionale, autorul fiind motivat de o bogată experienţă în domeniu, precum şi de preţuirea şi simpatia pe care o are pentru şcoală, învăţămînt, pentru pedagogi şi studenţi cu marea dorinţă de a pune în circulaţie cele mai noi, cele mai proaspete concepţii, idei trecute prin raţiunea şi experienţa autorului.

Noie Rotaru, magistru în psihopedagogie, a donat BŞ USARB 2 exemplare ale cărţii „La izvoarele înţelepciunii : Concurs literar”, Chişinău, 2013. Cartea cuprinde studii şi materiale didactice ale scriitorilor Bogdan Petriceicu Haşdeu, George Topîrceanu, Ion Creangă, Ion Druţă, Nichita Stănescu, Grigore Vieru, Spiridon Vangheli, dar şi o cercetare filologică şi istorică a marilor personalităţi a literaturii naţionale.