„Sub patru regimuri pe toate continentele” de Alexandru Budişteanu

 

Evenimente [28 mai 2015] <<<

„Sub patru regimuri pe toate continentele” de Alexandru Budişteanu

Lansarea cărţii „Sub patru regimuri pe toate continentele” de Alexandru Budişteanu a început cu un Cuvînt de sărbătoare, semnat de Profesorul dr. Radu Ciuceanu, Directorul Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului a Academiei Române, sub egida căruia a apărut.
Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii Ştiinţifice, moderatoarea evenimentului, a subliniat valoarea istorică a volumului de memoralistică, aflat în zilele de 20-24 mai 2015 printre miile de cărţi noi, prezentate în cadrul celei de a 10-a ediţii a unuia dintre cele mai mari Saloane de Carţi organizat în România – Bookfest 2015.
Volumul „Sub patru regimuri pe toate continentele” de Alexandru Budişteanu redă o istorie fascinantă a unui liceean bălţean care trăind o viaţă marcată de diverse evenimente într-un secol foarte dens s-a transformat într-un valoros intelectual, care a reprezentat Romănia în ONU și a fost ales la New York ca prim - vicepreședinte al Comisiei (mondiale) ONU pentru Locuinţe, Construcţii şi Urbanism în calitate de Șef al Delegației României, la Geneva - ale Președinte al Comisiei (mondiale) ONU pentru Locuinţe, Construcţii şi Urbanism în calitate de Șef al Delegației României, a fost arhitectorul- șef al Bucureștiului, la Tokyo - ales Preşedinte al Consiliului Internaţional al Uniunii Internațioale a Vorbitorilor de Limba Engleză (ESU), a devenit Doctor Honoris Cauza al USARB, este deținător al Ordinului Naţional al României „Serviciul Credincios”, în grad de Ofiţer, este Membru în Consiliul Ştiinţific al Institutului Naţional pentru Studiul Totalitarismului (INST) al Academiei Române și al Consiliulului Ştiinţific al Fundaţiei „Panteonul României” a Academiei Române.
Despre autor şi carte au vorbit dr. Mihai Baciu, Consulul General al României la Bălţi, dr.Teo-Teodor Marşalcovschi, dr. Lidia Pădureac, şef catedră Ştiinţe socioumane şi asistenţă socială, dr. Nicolae Cazacu, Iulius Popa, publicist, corespondent la săptămînalul ,,Literatura şi Arta”, Veronica Botnaru, Adrian Grosu, Ina Iurcişin - elevi ai Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” şi Valentina Topalo, şef Centru Manifestări Culturale a Bibliotecii universitare care a prezentat expoziţia „ Alexandru Budişteanu - Doctor Honoris Cauza al USARB”.
Dr. arhitect Alexandru Budişteanu a mulţumit pentru apreciere, cuvintele calde ce i s-au adresat, spunînd că întotdeauna este cu gândul la Basarabia, la Bălţi, la Liceul său drag unde a venit şi în acest an pentru a înmîna a 20-a oară Premiul „Alexandru Budişteanu” celor mai buni elev. Acest Premiu a fost instituit de Dumnealui acum două decenii în urmă în cadrul Liceului Teoretic Republican „Ion Creangă” din Bălţi.
La eveniment au participat elevi, profesori, bibliotecari şi alţi invitaţi.