Ziua Internaţională a Francofoniei şi a Poezie

 

Evenimente [23 martie 2015] <<<

Ziua Internaţională a Francofoniei şi a Poeziei la Biblioteca Ştiinţifică USARB

Începînd cu 18 martie, Biblioteca Ştiinţifică a marcat Ziua Internaţională a Francofoniei şi a Poeziei printr-o serie de manifestări ştiinţifice, culturale, artistice şi educaţionale, alăturîndu-se astfel celor 272 de milioane de oameni din toată lumea care vorbesc limba franceză. Conform Programului Manifestărilor Culturale au fost organizate expoziţii tradiţionale şi on-line, prezentări Power Point, cuprinzînd informaţii despre literatura şi muzica francofonă, despre Franţa şi ţările francofone. Expoziţia Cultura franceză în literatură şi artă a fost însoţită cu semne de carte: cei mai citiţi scriitori francezi, cei mai cunoscuţi pictori francezi, scriitori basarabeni traduşi în limba franceză.

 

 

În Clubul Cărţii au fost prezentate expoziţiile tradiţionale: Surse de referinţă pentru studenţi şi cercetători în domeniul francofoniei, ,,Poezia este muzica sufletului” Voltaire.
Participanţii Clubului Cărţii au fost invitaţi la o tombolă florară, concepută ca un joc - lectură în care cei prezenţi cîştigă din expoziţia ,,Poezia este muzica sufletului” Voltaire un volum de poezie, semnat de un poet. De pe Tronul Cititorului fiecare student citea sau recita un vers atît din operele poeţilor români basarabeni, francofoni, cît şi ai literaturii universale.
În Salonul Muzical a fost prezentată expoziţia Primăvara Muzicală Francofonă, inserate fiind documente muzicale despre muzica francofonă clasică şi modernă. Cei prezenţi au audiat lucrări muzicale de pe discuri de vinil în format MP3 din colecţia electronică a Bibliotecii Ştiinţifice.
Programul Ziua Francofoniei şi a Poeziei a fost prezentat de bibliotecarele: Ala Lîsîi, Elena Ţurcan, Marina Magher, Ariadna Musteaţă, Olga Dascal, Antonina Antonov, Natalia Culicov, Ludmila Răileanu, Lilia Ababi, Lilia Melnic, Gabriela Cazacu, Margareta Iulic.
La activităţi au fost prezenţi elevii Liceului Teoretic Republican ,,Ion Creangă”, studenţii de la Facultatea de Litere, cadrele didactice, bibliotecarii.