130426

 

Evenimente [23 mai, 2013] <<<

COMUNICAT

privind Atelierul profesional
Marketing bibliotecar: elaborarea / machetarea / tehnoredactarea
materialelor promoţionale (ghiduri / flyere)

La 21 mai 2013 la Biblioteca Ştiinţifică USARB s-a desfăşurat Atelierul profesional Marketing bibliotecar: elaborarea / machetarea / tehnoredactarea materialelor promoţionale (ghiduri / flyere) organizat de Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Filiala Biblioteci de învăţămînt din nord (BIN) a ABRM, Biblioteca Ştiinţifică a Universităţii de Stat „Alecu Russo” - Centrul biblioteconomic. Moderator: Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii universitare, preşedintele Filialei BIN.
Au participat 35 de persoane: bibliotecari şcolari, de colegiu şi din şcoli profesionale, specialişti responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din zona de Nord a Republicii Moldova, raioanele Donduşeni, Ocniţa, Rezina, Rîşcani, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Soroca, Teleneşti, Sîngerei, Şoldăneşti, Ungheni şi mun.Bălţi.
Participanţii au fost salutaţi de Elena Harconiţa, directoarea Bibliotecii, preşedintele Filialei BIN care a mulţumit pentru colaborare şi receptivitate, a prezentat programul Atelierului, aducînd şi un  omagiu de felicitare tuturor bibliotecarilor cu Ziua lor profesională. Mariana Harjevschi, Preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din RM a ţinut să vină şi D-ei cu un mesaj de salut şi urări de succes atelierului de această dată pe scype.
Atelierul a început cu un moment semnificativ, decernarea Diplomei şi a mesajului de felicitare  doamnei Polina Onofreiciuc, Şefa Bibliotecii Colegiului Pedagogic „Gh.Asachi” din Lipcani pentru munca îndelungată şi fidelitate profesională la 70 de ani de la naştere.
Programul reuniunii a continuat cu aplicaţii, elaborarea unui material promoţional de prezentare a unei biblioteci şcolare, de colegiu etc., traineri: Silvia Ciobanu, şef serviciu Marketing. Activitatea editorială, Tatiana Prian, bibliotecar principal în Centrul Informatizare asistaţi de bibliotecarele Snejana Zadainova, Mediateca şi Olga Dascăl, serviciul Documentare Informare Bibliografică. Paticipanţii au fost abilitaţi să perfecteze un flyer, să cunoască cerinţele şi normele de machetare, tehnoredactare în Word precum şi  aspectele de design, conţinut etc.
În continuarea atelierului Elena Harconiţa a prezentat ancheta „Directorul  şi biblioteca şcolii”. în cadrul studiului iniţiat de Centrul Biblioteconomic pentru bibliotecile şcolare din Zona de Nord  a RM, Biblioteca Ştiinţifică USARB, împreună cu specialiştii-responsabili de bibliotecile şcolare de la Direcţiile de învăţământ din 15 raioane din Nord şi mun. Bălţi – membri ai Filialei BIN (Biblioteci de învăţămînt din Nord) a ABRM. În urma discuţiilor chestionarul respectiv a fost aprobat şi prezentat pentru realizare / difuzare on-line directorilor de şcoli din raioanele de Nord, metodiştii DÎTS urmînd să determine numărul de şcoli şi monitorizarea completării anchetei pînă la  data de 1 noiembrie 2013. Dna directoare a mai specificat că rezultatele studiului vor fi aduse la cunoştinţa membrilor Filialei şi prezentate Ministerului Educaţiei în vederea  ameliorării situaţiei bibliotecilor şcolare.
Marina Magher, bibliograf în serviciul Referinţe Bibliografice, a invitat audienţa să susţină apelul privind iniţierea de către BŞ USARB a bibliografiei Bibliotecile şi bibliotecarii şcolari din Nordul Republicii în presă şi on-line şi să trimită bibliografiile raionului pentru publicare atît pe blog cît şi într-o sinteză cumulativă. Pe blogul Filialei a fost deschisă o pagină în care a fost publicată deja prima bibliografie prezentată de către Elena Cociurca, specialist responsabili de activitatea bibliotecilor şcolare din raionul Soroca: Bibliotecarii şcolari din raionul Soroca în mass-media http://filialabrmbin.blogspot.com/2013/05/bibliotecarii-scolari-din-raionul.html. În acest context Elena Harconiţa a menţionat că şirul de bibliografii vor continua respectiv şi din bibliotecile de colegiu şi şcoli profesionale, inclusiv şi conţinuturile integrale ale articolelor. Doamna presedinte a prezentat si noile aparitii editoriale in cadrul Filialei BIN.
Despre Raportul statistic 2012 al bibliotecilor şcolare din Republica Moldova şi unele particularităţi de colectare a datelor în 15 raioane din Nord şi mun. Bălţi a vorbit dna Elena Harconiţa. Integrarea totală a indicatorilor statistici într-un unic Tabel Centralizator a fost realizată în acest an de Biblioteca Universităţii din  Bălţi (grupul de lucru: E. Harconiţa, L.Mihaluţa, E. Stratan, T.Prian). Tabelul comparativ anii 2011-2012 atestă o scădere a tuturor indicatorilor (numărul de şcoli, personal etc.) condiţionate de optimizările recente în domeniul învăţămîntului.
Lina Mihaluţa, director adjunct al BŞ USARB, a relatat despre lansarea rubricii Biblioteci şcolare în revista Confluenţe Bibliologice (http://libruniv.usarb.md/), solicitînd colaborarea bibliotecarilor pentru publicarea articolelor despre experienţa bibliotecilor şcolare din zona de Nord. În prezentul număr la acest generic au fost publicate 2 articole: Indicatorii statistici ai  bibliotecilor şcolare din  Republica Moldova în anul 2012 (Elena HARCONIŢA, Elena STRATAN).; Bibliotecarii şcolari din raionul Soroca în mass-media: bibliograie realizată de Elena COCIURCA, redacţie bibliograică Lina MIHALUŢA.
În luna ianuarie Centrul Biblioteconomic Bălţi a difuzat on-line DITS Formularul de înscriere ca membru individual al ABRM pentru completare. Au fost recepţionate 121 de formulare care vor servi drept reper în crearea unei baze de date naţionale a bibliotecarilor din RM. De asemenea Dumneaei a îndemnat membrii Filialei să achite cotizatiile pentru anul 2013 şi respectiv unele datorii din anul 2012.
În continuare dna Lina Mihaluţa a relatat despe festivitatea dedicată Zilei Bibliotecarului în Republica Moldova, eveniment fastuos la care au participat oficialităţi, prima doamnă a RM, s-au rostit mesaje de felicitare, s-au acordat numeroase diplome bibliotecarilor merituoşi. Au fost anunţate rezultatele concursurilor naţionale Cel mai Bun Bibliotecar al Anului 2012 şi Cele mai reuşite lucrări în domeniul biblioteconomiei şi ştiinţelor informării pentru anul 2012. Adella Cucu, membrul Filialei noastre a obţinut titlul de Cel mai bun Bibliotecar al Anului. În mapa participanţilor la festivitate au fost difuzate: revista Buletinul ABRM, 2012, nr.2; 2013, nr.1; ziarul ABRM Info, 2013, nr. 1, 2; InfoStand Biblioteconomic, 2013, nr.1
Elena Stratan, şef serviciu Cercetare a informat despre participarea la Seminarul ABRM COOPERARE REGIONALĂ (15 aprilie - 16 aprilie, 2013), activitate în cadrul proiectului Building Strong Library Association (Consolidarea unei asociaţii puternice pentru biblioteci), implementat de către ABRM în parteneriat cu Federaţia Internaţională a Asociaţiilor Bibliotecarilor (IFLA) şi cu suportul Programului Novateca cu o comunicare la capitolul Filialele regionale ale ABRM - Zona Nord (biblioteci din învăţământ).  Winnie Vitzansky, trainer IflA a susţinut o sesiunea de instruire care a inclus modulele: Asociaţii profesionale, rolul bibliotecilor şi bibliotecarilor; factori contextuali; consolidarea şi gestionarea relaţiilor strategice şi inclusiv comunicarea; cultura instituţională a asociaţiei; gestionarea relaţiilor strategice interne.
Adella Cucu, şef serviciu Comunicarea Colecţiilor, a trecut în revistă publicaţiile periodice de specialitate la subiectul Lunarul bibliotecilor  şcolare în lume referindu-se succinct la istoricul lunarului, activităţile care se desfăşoară în biblioteci în vederea promovării bibliotecarilor şi a bibliotecilor şcolare. La expoziţie au fost expuse articole din revistele Biblioteca, Школьная библиотека, Библиотека в школе, resurse web.
Au urmat discuţii, propuneri pentru o întîlnire de lucru cu metodiştii DITS în luna septembrie în vederea soluţionării problemelor stringente din cadrul sistemului bibliotecilor şcolare. Elena Cociurca a mulţumit din partea participanţilor pentru întîlnirea profesională relevantă, s-au lansat multe iniţiative frumoase, sperăm să le realizăm în interesul nostru, al bibliotecarilor, pentru că bibliotecile şcolare dar şi cele de colegiu şi scoli profesionale continuă să rămînă în umbră, nu sînt susţinute la justa lor valoare.
Participanţii au primit mape cu donaţii, textele comunicărilor, reviste de specialitate în format electronic.
Impactul atelierului: extinderea competenţelor şi abilităţilor bibliotecarilor din învăţămînt, consolidarea relaţiilor inclusiv a comunicării dintre Filială şi membrii din comune, raioane, municipiu; recrutarea şi fidelizarea membrilor; dezvoltarea culturii instituţionale, îmbunătăţirea continuă.
Asigurarea logistică a fost asigurată de Elena Harconiţa, directorul Bibliotecii elena.harconita@mail.ru); Lina Mihaluţa, director adjunct (aculina12@mail.ru); Elena Stratan, şef serviciu Cercetare (elena.stratan1@gmail.com, asistenţa tehnică: T.Prian, bibliotecar principal.; fotograf: Silvia Ciobanu, şef Centru Marketing. Activitate editorială (sciobanu64@gmail.com)
Promovarea lucrărilor atelierului: amplasarea comunicatului final, a comunicărilor pe site-ul, blog-ul Filialei, reţelele sociale Facebook, Twitter, Google+, Slideshare.
Locul desfăşurării: Biblioteca Ştiinţifică USARB, Mediateca, Sala de Conferinţe, etaj 2, str. Puşkin, 38, mun.Bălţi.

FOTO