121113

 

Evenimente [13 noiembrie, 2012] <<<

 

Acad. Prof. univ. Ion I. DEDIU, Institutul de Ecologie şi Geografie, Academia de Ştiinţe a Moldovei, a prezentat prelegerea publică „Bazele ecologiei moderne” pentru studenţii Facultăţii Ştiinţe ale Naturii şi Agroecologie.

Ion I. Dediu, profesor la Universităţile: de Stat din Moldova, Tehnică a Moldovei, „A. I. Cuza” Iaşi, a Academiei de Ştiinţe a R.M., de Ecologie „D. Cantemir” Iaşi, Liberă Internaţională din Moldova, de Ecologie şi Ştiinţe Socioumane din R.M., profesor invitat la mai multe universităţi din lume (SUA, Rusia, Anglia, Polonia, România, Bulgaria, Ucraina, Norvegia, Tucia, Grecia  etc.)  autor a peste 400 de lucrări ştiinţifice, este unul din fondatorii principali ai ecologiei teoretice moderne, fondatorul şcolii ecologice naţionale. Director - fondator al Institutului Naţional de Ecologie, Preşedinte – fondator al Academiei Naţionale de Ştiinţe Ecologice din R.M., în prezent este director onorific viager al Institutului de Ecologie şi Geografie  al A.Ş. a R.M. şi Director-fondator al Institutului de Cercetări pentru Mediu şi Dezvoltare Durabilă la ULIM.

Dl Academician a oferit Bibliotecii universitare o donaţie impunătoare de documente: cărţi, reviste pentru care îi mulţumim cu multă gratitudine. Menţionăm lucrările excepţionale Enciclopedia de Ecologie (2010) şi Tezaurul terminologic al ecologiei (2010), elaborate în cadrul proiectului conceptual unic - Bazele ecologiei moderne. Enciclopedia de Ecologie la care autorul a muncit peste 50 de ani, include circa 12 mii de termeni, o bibliografie ce cuprinde peste 700 de surse şi care contribuie la edificarea fundamentului ecologiei moderne.

”Prin această lucrare ne-am propus să facem ordine ştiinţifică în terminologia ecologică, eliminând confuziile, multiplele sinonime, subiectivismul şi inexactitatea în definiţii. Pentru a realiza acest deziderat, am ales ca metodologie prolegomenică studiul de sinteză a genezei şi evoluţiei ecologiei ca ştiinţă teoretică, starea ei actuală, relaţiile cu alte ştiinţe, domeniile de aplicaţie practică, în special în domeniul protecţiei mediului vital al omului şi utilizării raţionale a resurselor naturale, domenii distincte (din punct de vedere scientologic) de ecologia ca atare.” – Autorul

Locul desfăţurării: Sala de Lectură nr.3 Ştiinţe psihopedagogice, ale naturii, reale, artă

 

Foto