120405

Evenimente [5 aprilie, 2012] <<<

Biblioteca Ştiinţifică este partener educaţional al Facultăţii Ştiinţele Naturii şi Agroecologie în realizarea programului cultural-ştiinţific Lunarul Ecologic

Joi, 5 aprilie 2012, în cadrul  Lunarului, la invitaţia Direcţiei Bibliotecii Ştiinţifice, loc. col. Mariana Grama, Şefa Diviziunii Ecologie şi Protecţia Mediului, Ministerul Apărării, a susţinut o lecţie publică cu genericul "Pericolul pesticidelor sovietice depozitate în Moldova". Loc. Col. Mariana Grama a prezentat informaţii succinte despre deşeurile de pesticide stocate pe teritoriul Republicii din timpul sovietic şi pericolul acestora pentru sănătatea  publică şi mediul ambiant. Au fost trecute în revistă eforturile autorităţilor naţionale şi donatorilor străini, în special NATO, în vederea identificării, centralizării, evacuării şi distrugerii rezidurilor de pesticide periculoase.

Directorul CID NATO, Nicolae Vascauţan, a prezentat proiectul "Chimicale în preajma casei mele", realizat de CID NATO în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent, în perioada noiembrie-aprilie 2012. Prezentarea a fost însoţită de derularea  unui reportaj video despre eforturile comune ale Alianţei Nord-Atlantice şi a autorităţilor moldoveneşti în vederea soluţionării acestor grave probleme regionale. Au fost menţionate şi alte proiecte realizate cu sprijinul NATO pentru evacuarea melanjului, muniţiilor expirate sau a minelor antipersonal care prezentau un pericol  pentru cetăţeni şi ecologia ţării.

La lecţia publică au participat peste 60 de studenţi, masteranzi, bibliotecari şi cadre didactice de la Universitatea de Stat "Aleco Russo" din Bălţi.

Evenimentul se înscrie în programul  dedicat Săptămânii NATO în Republica Moldova, care se desfăşoară în premieră, în perioada 2-9 aprilie 2012.

 

Organizatori: Elena Harconiţa, Director Biblioteca Ştiinţifică, dr. Maria Nicorici, Facultatea Ştiinţele Naturii şi Agroecologie,  Valentina Topalo, şef Centru Manifestări Culturale

Foto