Evenimente >>> [18 aprilie 2011] <<<

Comunicat

privind Lansarea cărţii Oraşul Bălţi şi oamenii lui de Gheorghe BACIU

Pe 7 aprilie aprilie, Sala de lectură Ştiinţe Filologice a găzduit un eveniment remarcabil ce va intra în istoria municipiului printr-o semnificaţie dublă. În ziua sărbătorii creştine Bunavestire, în ziua inaugurării la Chişinău a Salonului Internaţional de Carte pentru Copii şi Tineret, s-a produs o lansare inedită a unei lucrări istorice, unica de acest gen despre capitala de Nord a Moldovei – Oaşul Bălţi şi oamenii lui. Autor, pămînteanul nostru, Gheorghe BACIU, medic – legist, 11 ani a deţinut funcţia de director al Centrului de Medicină Legală, Membru al Academiei Balcanice de medicină Legală, autor a circa 500 de lucrări, inclusiv 25 de cărţi şi 12 brevete de invenţii.
Monografia este o realizare frumoasă, scrisă cu multă dragoste faţă de rădăcinile şi valorile neamului de români din care face parte, o eternizare a frumuseţii neamului nostru în care autorul elucidează evenimente văzute şi trăite de domnia sa.
În luările de cuvînt Valentin Jitaru, Cheorghe Calamanciuc, Elvira Cornilova, Anatol Petrenco, Boris Griţunic, Grigore Chetrari, Preasfinţitul Mihail Sărăcuţa, Teo-Teodor Marşalcovschi, Iulius Popa, Smărăndiţa Grecu, Inga Cojocaru cu un deosebit respect au apreciat şi au mulţumit autorului pentru curajul şi efortul editării unei lucrări cu adevărat monumentale despre istoria municipiului Bălţi, lucrare care va rămîne un etalon pentru tîneri, un ideal de luptă pentru adevăr, frumos şi tot ceea ce este corect.
Menţionăm faptul că un capitol este consacrat Universităţii de Stat “Alecu Russo”, Bibliotecii Ştiinţifice, personalităţilor universitare. Participanţilor le-a fost propusă expoziţia tradiţională şi on-line Bălţul şi oamenii lui.

 

VIDEO